Atena a fost o surpriza foarte placuta. Auzisem asa de multe pareri impartite, incat nu stiam daca ne va placea sau nu. Insa peisajele panoramice, mancarea traditionala si vibe-ul mediteraneean ne-au incantat peste asteptari.
Lasam aici itinerariul nostru de doua zile, iar mai jos cateva tips&tricks despre Atena.
Cand sa vizitezi
Recomandarea noastra este sa vizitezi Atena in afara sezonului. Temperaturile ridicate din iulie si august te pot impiedica sa te plimbi prin oras la orice ora. Totodata, in extrasezon poti plati mai putin pentru aceleasi servicii.
Noi am ales sa vizitam Atena la inceput de iunie. Temperaturile au fost ideale, iar copacii infloriti aduceau un plus de culoare pe stradutele pietruite.
Transport
Aeroportul este situat la 20 de km de oras, dar poti ajunge destul de usor in centru.
- Cea mai rapida metoda, dar si cea mai scumpa, este taxiul. Poate fi o optiune buna daca sunteti 4 persoane si impartiti costul total.
- Cea mai ieftina varianta este autobuzul, costul unui bilet fiind de 6 euro. Acesta poate fi cumparat de la casele de bilete sau de la aparatele speciale.
- O metoda de mijloc, atat in ceea ce priveste confortul, cat si pretul, este metroul. Statia se afla chiar vizavi de aeroport, iar metroul circula la fiecare 30 de minute. Costul biletului este de 10 euro si trebuie validat inainte de calatorie.
Daca tot vorbim despre tips&tricks in Atena, un sfat important ar fi sa ai grija la hotii de buzunare. Orasul se afla printre capitalele europene ce prezinta un risc ridicat in sensul asta.
Daca la cazare ai un seif sau o zona sigura, pastreaza acolo documentele si ia cu tine doar o copie a buletinului. Nu tine toti banii cash intr-un singur loc si fii atent in metrou, autobuz sau in zonele aglomerate.
Cele mai importante atractii turistice din oras sunt destul de aproape unele de altele. Daca urmaresti itinerariul nostru, nici nu este nevoie sa folosesti prea des transportul in comun.
Ce si unde sa mananci
Nu ne este niciodata usor sa alegem restaurantele in care vom manca. De obicei vrem sa aiba o priveliste frumoasa, o nota buna pe Tripadvisor si preturi decente. Asa ca, de obicei facem mult research pentru a gasi cele mai bune optiuni.
Nu am avut prea mult timp la dispozitie sa exploram bucataria greceasca din Atena, dar lasam mai jos cateva tips&tricks:
Ce sa mananci:
- Sos Tzatziki – sunt multe sosuri pe care le poti incerca, insa Tzatziki-ul trebuie pus musai pe lista
- Gyros, Kebab, Souvlaki – cunoscutele specialitati grecesti sunt disponibile aproape la fiecare colt de strada
- Peste si fructe de mare – intreaba chelnerii care este cel mai proaspat peste din meniu in ziua respectiva
- Salata greceasca – de obicei servita cu paine greceasca (pita), poate fi un pranz perfect intr-o zi calduroasa
- Musaca – are gust diferit de musacaua romaneasca, avand scortisoara printre ingrediente. Noua nu ne-a placut foarte tare, dar merita o incercare, macar de curiozitate 🙂
Unde sa mananci:
Multe dintre restaurante au priveliste panoramica spre Acropole si, in special seara, au un vibe deosebit. Noi am ales Attikos Restaurant pentru terasa lui de pe acoperis.
Daca vrei sa simti atmosfera specifica greceasca, atunci nu rata Plaka. Fiind cel mai vechi cartier din oras, este recunoscut pentru tavernele traditionale. Noi am mancat un kebab foarte gustos la O Thanasis.
Iar daca esti in graba, poti sa iei din mers ceva de la standurile din strada. De obicei suntem reticenti cu varianta asta, insa in Atena street food-ul parea la mare cautare.
Alte tips&tricks despre Atena:
- Daca vezi in meniu “burger with potatoes”, sa nu fii surprins daca nu primesti un burger american, ci doar bucata de carne
- Daca alegi sa mananci street food, fii atent la coada de clienti. De obicei, cu cat asteapta mai multi oameni, cu atat mai buna este mancarea
- Bacsisul este optional in Grecia, dar intotdeauna va fi apreciat (10% este cel mai intalnit tips)
- Atena este un adevarat paradis pentru fumatori. Grecii au interzis fumatul in spatii publice inchise, insa legea este doar uneori respectata
- Nu pleca fara bani cash la tine, de multe ori nu ai o alta metoda de plata
Iar daca ai suficient timp, viziteaza insulele din apropierea Atenei, luand un feribot din portul Pireus. Noi am ales sa plecam spre Poros la apus, iar croaziera a fost una magica.
1 comment