Rimetea, Râmetea sau Torockó, cum îi spun localnicii, este fără să exagerăm cel mai frumos sat văzut de noi până acum în Transilvania.
La 25 km de Aiud și 30 km de Turda, locul pare neatins de trecerea timpului. Totul arată atât de curat și autentic, încât ai putea crede că te afli într-un muzeu al satului locuit.
Ce are atât de special Rimetea?
Pe de-o parte, locuințele. Casele au dimensiuni similare, sunt simetrice, toate vopsite în alb, realizate din var și nisip. Pe peretele frontal, spre ulițe, au două ferestre verzi. Iar porțile masive sunt lucrate atent în lemn. Nu există conceptul de vilă, termopane, sau case colorate. Este o unitate care impresionează de la un capăt al satului la celălalt.
Pe de altă parte, vorbim de dealurile pitorești care înfrumusețează și mai mult acest loc. Iar peisajul montan, cu Piatra Secuiului care domină întreaga zonă, transformă Rimetea într-un sat de poveste.
Din orice curte ai privi, nu poți să nu rămâi fermecat de înaltul bloc de piatră care se înalță aproape perpendicular la marginea satului. Cele două vârfuri ale sale sunt despărțite de o râpă, iar asta face să pară că soarele răsare de două ori.
Muntele oferă și posibilitatea de hiking pentru o priveliște panoramică a întregii comune, cât și a Depresiunii Trascău. Mai multe detalii – în articolul despre drumeții în Apuseni.
Dar asta nu este tot. Casele și peisajul din jur sunt atât de bine completate de atenția sătenilor în crearea unor experiențe cât mai autentice. Poveștile despre istoria locului la un pahar de pălincă, mâncărurile specifice și decorul rustic sunt un combo perfect.
Cum a reușit satul să fie premiat de Comisia Europeană?
În anul 1999 Rimetea a primit titlul “Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural. În prezent este singura localitate din România ce a beneficiat de acest premiu acordat de Comisie.
Datorită unui ONG din Cluj-Napoca și a unor finanțări venite din Budapesta, sătenii s-au simțit încurajați să-și recondiționeze casele tradiționale și să păstreze vibe-ul satului secuiesc din secolul 19.
În ultimii 20 de ani, undeva la 140 de localnici au primit ajutor financiar pentru a face lucrări de mentenanță în care să păstreze neschimbat aspectul caselor de odinioară.
Și, deși, în trecut Rimetea era unul dintre principalele centre de prelucrare a fierului din Transilvania, acum turismul este baza. Iar satul numără în jur de 40 de pensiuni.
Unde ne cazăm în Rimetea?
Feedback-ul general este că oriunde te-ai caza în sat vei întâlni oameni foarte primitori, condiții bune și o mâncare extraordinară.
Noi am stat la Nosztalgia Vendégház, o pensiune mică, cu o curte din care puteam admira Piatra Secuiului și cu gazde care au avut grijă să ne gătească tradițional în fiecare zi. Alte cazări de top din zonă ar fi: Dr. Demeter Bela Vendégház, Kiraly Vendeghaz sau Conacul Secuiesc.
Cum îți poți petrece timpul?
Un aspect foarte important de știut: nu există semnal la telefon. Doar în anumite puncte din sat (în centru, în apropiere de biserică), dar nu garantat, poate doar dacă ai noroc. Așa că, este bine să știi din timp adresa pensiunii și să ai planurile făcute de acasă.
Totuși, acest lucru poate fi un avantaj apreciat și mai mult de cei care vor să se deconecteze de la social media sau job. Tot ce iți rămâne de făcut, în cazul ăsta, este să te bucuri de peisaj și de liniște.
Poți face drumeții pe dealurile din zonă, sau poți urca până pe Vârful Piatra Secuiului. Totodată, în Colțești – satul vecin, se află Cetatea Trascăului. Traseul nu este dificil sau lung, iar view-ul este spectaculos.
2 comments