Prin ce locuri retrase sa mai plecam perioada asta, incat sa ne bucuram de natura si de liniste? Multe raspunsuri ne-au venit in minte acum doua luni, insa am ramas cu hotarare la Muntii Apuseni.
Asa ca, dupa cum este obiceiul, am inceput sa adun pe harta tot ce am auzit ca-i mai frumos in zona, in speranta ca vom grupa toate obiectivele in cateva zile de drumetii. Dar hei, ce sa vezi, in scurt timp aveam locuri de vizitat cat pentru 3 saptamani.
Nu ne-am lasat descurajati si am hotarat sa vedem cat de mult se poate pentru cele cateva zile libere pe care le aveam la dispozitie. Pentru inceput am hoinarit pe mai multe trasee din Munții Trascau. Un articol complet, cu toate detalii se găsește aici. Iar pentru a fi aproape de toate drumetiile planificate, satul Rimetea s-a dovedit a fi cea mai buna alegere. A devenit repede cel mai frumos sat secuiesc vizitat de noi pana acum.
In ceea ce priveste ultimele zile ale vacantei, ne-am indreptat spre Arieseni si imprejurimi.
Top cazari si restaurante in Arieseni
Comuna este o statiune turistica indragita pentru numeroasele atractii naturale, cat si pentru partia de ski Vartop. In ceea ce priveste optiunile de cazare, acestea sunt diverse, pentru toate gusturile si bugetele. Se pune accent pe ospitalitate si traditie, ca mai peste tot prin Muntii Apuseni.
Noi, de data asta, am ales Pensiunea Cota 1000, pe care o recomandam pentru liniste si izolare. Este construita cu mult bun gust, in stil rustic. In plus, paraul care trece prin curte si privelistea spre padure ii dau un farmec aparte.
Alte cazari de top, pe care le recomandam si pentru mancarea gustoasa pe care o prepara in restaurantele proprii ar fi:
- Casa Motului B&B
- Mama Uta
- Vraja Muntelui
- Zana Vaii
Ce se poate vizita in imprejurimi
Cascada Pisoaia si Dealul cu Melci
Locul nu-i chiar aproape de Arieseni, insa merita amintit. Venind din Rimetea, a fost nevoie sa ne abatem undeva la 15 km pentru a ajunge in comuna Vidra, incat sa descoperim cele doua obiective.
Despre Dealul cu Melci mai auzisem, insa nu ma asteptam sa fie asa de usor accesibil si sa il gasim chiar pe strada principala. Un panou ne-a anuntat ca am ajuns si am observat cum pe partea stanga a drumului incepe rezervatia palentologica. Aceasta contine o multime de melci pietrificati, de diferite forme si marimi (se spune ca sunt undeva peste 30 de specii diferite). Iar fascinant este ca tot acest proces a inceput cu milioane de ani in urma.
Vizavi de Dealul cu Melci, porneste printre casele localnicilor drumul spre Cascada Pisoaia. Noi am parcat masina chiar la strada principala si am pornit la pas, in jur de 500m.
Cu cat vizita se intampla mai aproape de finalul unei perioade ploioase, sau al topirii zapezilor, cu atat cascada este mai spectaculoasa. Caderea de apa are loc de la 18m si continua cu o zona stancoasa, acoperita de muschi, printre care apa isi croieste traseul.
Pentru ca pornisem devreme la drum, la intoarcere am cautat in zona un loc unde sa mancam. Asa ca tin sa-l si recomand, fiindca are o gradina faina, mancare buna si o servire de nota 10: Pensiunea Vidra de Sus.
Pestera Poarta lui Ionele
Nu am vizitat multe pesteri in Muntii Apuseni, asa ca nu pot sa fac comparatii pertinente. Insa, mi-a placut mult aici. La pestera se ajunge usor din strada principala, fiind situata in comuna Garda de Sus, chiar inainte de Arieseni.
Cu o intrare inalta de 22m, Pestera Poarta lui Ionele pare impresionanta prin deschiderea pe care o are.
Desi lungimea ei este de 130m, doar o mica sectiune a fost amenajata pentru vizitat. Asta fiindca aici exista un lac periodic ce se formeaza in continuarea galeriei. Acesta inunda pestera dupa ploi abundente sau dupa topirea zapezilor. Iar pe de alta parte, se incearca protejarea celor doua colonii de lilieci care traiesc aici.
In afara pesterii pot fi vizitate Cheile Ordancusei, care se intind pe aproximativ 2,5 km. Drumul este ingust si delimitat de pereti inalti de calcar. Relieful carstic din zona a favorizat formarea a mai mult de 60 de pesteri. Iar Poarta lui Ionele este printre cele mai cunoscute din aceasta zona.
Poiana Calineasa
Despre Poiana Calineasa am auzit vorbindu-se ca despre un loc de poveste. Si…chiar asa si este.
Situata la peste 1300 m altitudine, poiana este inconjurata de varfurile muntilor din jur, fiind unul dintre cele mai linistite platouri vazute de noi pana acum.
Poiana Calineasa este de fapt locul in care se retrag in fiecare vara locuitorii satelor din vale, fiind numita “resedinta de vara a motilor”. Pentru cateva luni oamenii urca la casutele din lemn pe care le-au construit, impreuna cu animalele lor. In tot acest timp, animalele se bucura de pasunile din jur, in timp ce iarba de la asezarile din vale este cosita si se pastreaza pentru perioada de iarna.
Motii vin cu familiile, cu tot ce au nevoie pentru a supravietui mai multe luni si se bucura aici de un trai simplu. Tocmai din acest motiv, locul a devenit celebru. Multi turisti isi iau corturile si vor sa fie gazduiti de cei din zona, atat pentru aerul curat, liniste, dar si pentru mancarurile traditionale.
Mult timp locul nu era foarte cunoscut prin Muntii Apuseni, insa usor usor a devenit din ce in ce mai renumit, atat printre romani, dar si printre turistii straini. Iar de cand drumul a fost asfaltat, poiana este si mai accesibila.
Pentru a ajunge aici se merge tot inainte de la Pestera Poarta lui Ionele, prin Cheile Ordancusei. Iar pentru intoarcere, pentru a admira si alte peisaje, recomand sa se coboare pe drumul de acces catre Pestera Scarisoara. Se va ajunge tot in comuna Garda de Sus, insa prin partea vestica, admirand peisajul panoramic al intregii vai.
Pestera Scarisoara
Pestera este renumita datorita faptului ca adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania. Pe de-o parte aici gasim calcar din timpul Jurasicului, pe de alta parte, gheata de la baza ghetarului este veche de aproape 4000 de ani.
Din pacate, insa, pana in ianuarie 2021 Pestera Scarisoara nu va fi deschisa turistilor, fiindca au loc mai multe reparatii la scarile de acces.
Ghetarul de la Vartop
In apropiere gasim un alt ghetar, mai exact in pestera de pe Platoul Vartop, in catunul Casa de Piatra. Desi vorbim de o pestera mica, este descrisa de multi ca fiind una dintre cele mai frumoase din Muntii Apuseni, datorita conservarii formatiunilor pe care le intalnim (de la stalagmite si stalactite, pana la galerii si cristale de calcit).
In plus, in Pestera Ghetarul de la Vartop s-a gasit cea mai veche urma de picior a omului de Neanderthal, din Romania. 🙂
Din pacate, in ultimele zile ale vacantei vremea nu a tinut cu noi, asa ca am fost nevoiti sa amanam multe dintre obiectivele pe care le aveam pe lista.
In situatia in care mergeti prin Apuseni cu mai mult timp si va aflati in Arieseni sau imprejurimi, las mai jos cateva locuri pe care le puteti descoperi:
- Varful Bihor (sau Varful Curcubata Mare) din Muntii Bihor – cel mai inalt varf al Apusenilor
- Cascada Patrahaitesti, Arieseni
- Cascada Varciorog, Arieseni
- Groapa Ruginoasa, Vartop
Tot ce am mentionat pana acum, impreuna cu toate locurile superbe din Muntii Trascau acopera doar partea de sud a Apusenilor. Asa ca, mai este cel putin inca pe atat de explorat din aceasta zona a tarii.
Ne-am promis sa acoperim toata harta Occidentalilor la anul, cand o sa revenim cu un nou articol.
Va urma 🙂
1 comment