Cand oamenii vorbesc despre Transilvania, unul dintre primele subiecte aduse in discutie este Dracula. Legendele din jurul acestui vampir au facut Romania celebra in toata lumea.
Dar zona este mult mai mult de atat. Cunoscuta pentru unele dintre cele mai vechi locuri medievale din Europa, este un mix intre natura si arhitectura.
Ce sa vizitezi in Transilvania intr-un tur de 4 zile cu masina? Am povestit pe indelete mai jos. 🙂
Ziua 1: Bucuresti – Sighisoara
Dupa scurta vacanta in Veliko Tarnovo, ne-am hotarat sa exploram mai mult Romania si locurile pe care le aveam de mult timp pe lista. Asa ca am facut plinul si am pornit spre Transilvania.
Fiecare calatorie din Bucuresti incepe cand soarele abia se pregateste sa rasara. Ne dorim sa evitam aglomeratia din jurul orelor 8-9, asa ca plecam cu cateva ore inainte.
Brasov
Dupa 3 ore de fredonat melodii preferate de la Eminem, Kendrick Lamar si J Cole, am ajuns in Brasov. Un oras superb, cu cladiri vechi si stradute pietruite. L-am vizitat de multe ori, asa ca de data asta am vrut sa alegem si un cartier neexplorat, mai exact Noua. Zona este foarte frumoasa, cu un lac si un parc pitoresc, tocmai bune pentru o plimbare la primele ore ale diminetii.
Racos
Pana in pranz deja continuam calatoria spre o destinatie mai putin cunoscuta: Racos. Aceasta comuna are doua obiective turistice ce nu ar trebui ratate:
- Lacul de Smarald – numele provine de la culoarea verde a apei, adunata din ploi intr-o cariera de granit. Un loc stiut de putini calatori, foarte salbatic si frumos.
- Coloanele de bazalt – situate la cateva minute de lac, impresioneaza si mai tare pe masura ce te apropii de ele. Coloanele au aparut datorita unui fenomen mai rar in Romania (eruptii vulcanice), insa intalnit des prin toata lumea. Putem spune ca zona este varianta in miniatura a coloanelor de bazalt din Islanda, descoperite cateva luni mai tarziu pe plaja neagra din Vik.
Cetatea Rupea
Un alt punct de pe lista cu “ce sa vizitezi in Transilvania” ar trebui sa fie Cetatea Rupea. Prima mentiune a acestui loc a fost tocmai in anul 1324, iar de atunci a avut diverse roluri administrative.
De indata ce am ajuns aici, am fost uimiti de istoria locului si de privelistea panoramica.
Viscri
Acest mic sat este cu siguranta unul dintre cele mai autentice locuri din Romania. Cu o istorie de aproape 900 de ani, satul infatiseaza atat de bine cultura si arhitectura specifice Transilvaniei.
Cu casele traditionale vechi, strazile neasfaltate si obiceiurile rurale pastrate bine, ai crede ca este posibila calatoria in timp. Iar Biserica Fortificata Viscri, aflata pe lista Patrimoniului UNESCO, face din acest satuc un loc ce merita clar o oprire de cateva ore.
Sighisoara
Era aproape ora 4 dupa-masa cand am ajuns la destinatia finala a primei zile. Sighisoara este printre cele mai frumoase si bine pastrare locuri medievale din Europa. Centrul Vechi al orasului este situat in centrul unei cetati adevarate, fiind singura din Europa de Est ce este inca locuita.
Fii gata sa descoperi orasul la pas si sa te indragostesti de farmecul lui. Turnul cu ceas, casa in care s-a nascut Vlad Tepes (cunoscut in legende drept Dracula), Scara Acoperita – sunt cateva dintre atractiile ce nu ar trebui ratate in oras.
Ziua 2: Sighisoara – Hunedoara
Nu ne puteam multumi doar cu o seara de explorat, asa ca a doua zi ne-am trezit devreme, sa mai descoperim noi locuri faine in cetate. Si bine am facut, pentru ca am putut sa admiram mai bine cladirile vechi pastelate, ce ii dau Sighisoarei acel farmec aparte. Iar daca vorbim despre mancare, am primit multe recomandari pentru restaurante foarte bune. De data asta ne-am oprit la doua dintre ele: Cafe Martini & Habermann si La Perla Restaurant. Am savurat fiecare inghititura.
Biertan
Dupa pranz am pornit spre urmatoarea oprire din turul nostru: Biserica Fortificata din Biertan.
Drumul din aceasta zona a fost unul dintre cele mai pitoresti intalnite de noi. Iar odata ajunsi la impunatoarea biserica gotica, am fost impresionati de istoria si maretia ei.
Stiai ca in urma cu mai multe secole in biserica exista o camera numita “inchisoare matrimoniala”? Aici cuplurile care voiau sa divorteze stateau inchise 2 saptamani. Primeau mancare intr-o singura farfurie, cu un singur set de tacamuri si apa intr-un singur pahar. Legenda spune ca doar un singur cuplu a decis in final sa continue divortul. Impresionant, as zice 🙂
Rapa Rosie
Daca nu stii ce sa vizitezi in Transilvania si te afli in apropiere de orasul Sebes, atunci Rapa Rosie trebuie pusa musai pe lista. Numita de multi “Micul Canion al Romaniei”, rezervatia geologica este atat de frumoasa si atat de putin cunoscuta. Rapa se poate vedea chiar de pe autostrada, insa cu cat te apropii cu atat este mai spectaculoasa. Desi drumul este neasfaltat si plin de denivelari, sunt doar cativa kilometri de parcurs.
Locul este cunoscut pentru fosilele de dinozauri descoperite aici. Spre exemplu, s-au descoperit oase de pterosaur, cea mai mare zburatoare de pe pamant. Pare ca acum 66 de milioane de ani zona era destul de periculoasa, insa astazi este perfecta pentru o plimbare de dupa-amiaza.
Hunedoara
Am continuat drumul spre ultima oprire din a doua zi, orasul Hunedoara. Voiam sa vizitam Castelul Corvinilor, aflat in topul castelelor din Transilvania, dar era deja seara. Asa ca, am decis sa ne plimbam prin oras si sa impartim un platou traditional romanesc la un restaurant recomandat de gazda noastra: Pizzeria Roma. Delicios.
Ziua 3: Hunedoara – Sibiu
Asa cum ne propusesem, dimineata am mers la Castelul Corvinilor. Povestea impunatoarei constructii medievale incepe cu 600 de ani in urma, fiind considerat cel mai spectaculos castel in stil gotic din Romania.
Din pacate nu am putut intra, avand in vedere ca in zilele de luni nu este deschis vizitatorilor. Insa l-am admirat de afara. Si a fost suficient sa decidem ca este castelul nostru preferat din toate pe care le-am vazut pana acum. Rupt parca din povesti cu printi si printese.
Sarmizegetusa Regia
Mentionata des la orele de istorie, vechea capitala a Daciei de acum doua mii de ani a fost urmatoarea oprire. Sarmizegetusa Regia este inclusa in Patrimoniul UNESCO, fiind cea mai mare asezare dacica si cea mai importanta din istoria romanilor. Inca se fac sapaturi, asa ca noi drumuri sau ramasite ale constructiilor vor iesi la suprafata.
Mai mult, locul este adanc ascuns in padure, asa ca intreaga calatorie cu masina a fost de vis. Doua aspecte sunt de luat in calcul: fii sigur ca ai plinul facut si ca ai bani cash la tine. 🙂
Sibiu
Dupa ce am vizitat Sarmizegetusa, ne-am indreptat spre ultimul punct de pe lista noastra. Cand nu stii ce sa mai vizitezi in Transilvania, Sibiu poate fi o alegere perfecta, indiferent de anotimp.
Orasul este renumit atat pentru targul de Craciun din iarna, cat si pentru Muzeul Satului sau cele doua Piete din centrul vechi.
Ziua 4: Sibiu – Bucuresti
Am lasat vizita pe indelete pentru ultima zi a turului, cand am luat la pas centrul vechi. Chiar in jumatatea Sibiului, printre cladirile rosiatice, poduri si scari vechi, poti gasi asa de multe locuri captivante. Iar daca ne gandim la partea culinara, sunt foarte multe restaurante cu mancare gustoasa si cu vibe bun. La Turn, Kulinarium, Crama Sibiul Vechi, sunt doar cateva dintre optiuni.
Daca am fi avut mai mult timp la dispozitie, cu siguranta am fi inclus in lista si Cluj Napoca. Un oras ce merita un loc in topul celor mai frumoase asezari urbane din Romania.
Insa atat pentru un moment. Cu un mare zambet pe fata, incantati de tot ce descoperisem in Transilvania, dupa-masa am pornit inapoi spre Bucuresti.
1 comment